Nový Vzorový etický kodex obchodníka s elektřinou nebo plynem

Energetický regulační úřad (ERÚ) představil nový Vzorový etický kodex obchodníka s elektřinou nebo plynem, který mohou jednotliví dodavatelé použít k vytvoření vlastního etického kodexu. Vzor se může hodit i spotřebitelům při jednání s dodavateli, protože zavádí pravidla, jak spolu dodavatel a spotřebitel mají komunikovat nejen před uzavřením smlouvy.

Ilustrační snímek

Vzor apeluje na transparentnost a na slušnost. „Dodavatel podle kodexu slibuje, že spotřebitele nebude do ničeho tlačit, vše mu vysvětlí, dá mu čas na rozmyšlenou a v jeho jednání nebo smlouvách nenajdete skryté sankce ani jiná úskalí," řekl Vladimír Outrata, předseda Rady ERÚ.

Na ERÚ se obracejí spotřebitelé se stížnostmi na podomní prodej nebo aukce a v poslední době také na telefonický prodej. Někteří dodavatelé také ztěžují přechod na jiného dodavatele, nebo vymáhají sankce za nedodržení smlouvy. Problematické jsou i smlouvy uzavírané se zprostředkovateli, kterým spotřebitel dává plnou moc k výběru dodavatele na nepřiměřeně dlouhou dobu.

Nový Vzor je postaven na principu samoregulace. ERÚ nikomu nenutí jeho přesné znění. Vzor v jednoduché řeči bez paragrafů nabízí dodavatelům návod, jak na své straně mohou posílit ochranu spotřebitelů. Aktualizovaný Etický kodex, který ERÚ vydal v loňském roce, zůstává v platnosti a společnosti se k němu mohou nadále přihlašovat. Vzorový etický kodex nepředstavuje jeho náhradu, ale je vhodným doplněním.

-tk-

Zdroj: Energetický regulační úřad - portál českého Energetického regulačního úřadu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Energetický regulační úřad