Evropská komise schválila řecký aukční mechanismus pro OZE

Evropská komise zkontrolovala řecký aukční mechanismus poskytující státní podporu pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a vysoce účinných kogeneračních jednotek a zjistila, že neodporuje pravidlům poskytování státní pomoci v EU.

Ilustrační snímek

Tento mechanismus pomůže dosáhnout energetických a klimatických cílů při současném zachování konkurenčního prostředí. Řecko plánuje snížit díky otevřeným aukcím náklady na obnovitelné zdroje. Aukce, ve kterých developeři soupeří o kontrakty, v poslední době v rostoucím počtu zemí nahrazují podporu OZE formou výkupních cen.

Řecko v roce 2018 zorganizuje oddělené aukce pro větrné a solární elektrárny, aby zjistilo jejich tržní potenciál. Od roku 2019 se budou konat společné aukce pro větrné a solární projekty. Státní podpora pro další technologie obnovitelných zdrojů bude předmětem aukcí, jakmile získají určitý podíl na řeckém trhu s elektřinou. Řecko svůj aukční mechanismus vyhodnotí v roce 2020.

V Evropské unii platí Pokyny pro státní podporu v oblasti životního prostředí a energetiky na období 2014–2020. Tyto pokyny vyžadují zavedení soutěžních nabídkových řízení již od 1. ledna 2017. Cílem je zajistit co nejnižší čerpání veřejných financí a zamezit předražování projektů.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa