Firma Tesla uvedla v Austrálii do provozu největší baterii na světě

Austrálie vyrábí většinu své elektřiny z uhlí. Jeden z jejích států, Jižní Austrálie, se však zaměřil na větrné a solární elektrárny, ze kterých získává přes 40 procent své elektřiny. Jižní Austrálie má plán v hodnotě 510 miliónů australských dolarů (8,3 miliardy českých korun), jehož cílem je získat nezávislost na australské národní elektrizační soustavě. Jižní Austrálie má nyní problém zajistit dostatek elektřiny ve špičkách, pokud je bezvětří.

Tesla Powerpack 2

Vláda Jižní Austrálie si proto u firmy Tesla amerického vizionáře Elona Muska objednala 100megawattovou lithium-iontovou baterii. Elon Musk slíbil, že jeho firma baterii dodá a uvede do provozu do sta dní od podpisu smlouvy. Tesle se to ve spolupráci s francouzskou společností Neoen podařilo za přibližně 60 dní. Pokud by to nestihly do sta dní, byl Musk ochoten dát baterii vládě zadarmo.

Baterie, která se nachází poblíž města Jamestown přibližně 200 kilometrů severně od Adelaide, hlavního města Jižní Austrálie, zabírá plochu přibližně fotbalového hřiště a je více než třikrát větší než druhá největší baterie na světě, která se nachází v kalifornské Mira Loma. Kolik vláda za baterii zaplatila, není známo.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle