Saúdská Arábie vážně zvažuje výstavbu investiční zóny NEOM

Saúdská Arábie přichází s několika projekty, které mají za cíl snížit závislost tohoto království na vývozu ropy. Jedním z nich je výstavba podnikatelské a průmyslové zóny zvané NEOM.

Ilustrační snímek

Zóna NEOM se má rozkládat na ploše 26 500 čtverečních kilometrů a zaměří se hlavně na průmyslová odvětví energetiky, vodního hospodářství, biotechnologie, potravinářský průmysl, pokročilé materiály a obrábění a zábavu.

Očekává se, že saúdská vláda a místní a mezinárodní investoři vloží v následujících letech do projektu průmyslové zóny NEOM více než půl biliónu dolarů (420 miliard euro). Podrobnosti o projektu lze získat na webové stránce NEOMu http://discoverneom.com.

S projektem zóny NEOM souvisí také plánovaná výstavba mostu King Salman Bridge, který propojí Egypt se Saúdskou Arábií. Zóna NEOM by se mohla díky své strategické poloze rychle stát globálním centrem, které propojí Asii, Evropu a Afriku.

Zóna by měla mít své vlastní daňové a pracovní právo a autonomní právní systém. Celá zóna by měla být zásobována energií výhradně z obnovitelných zdrojů.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle