Nové IT trendy v segmentu energetiky

Současné dění v oboru energetiky je silně ovlivňováno především privatizací energetických společností a liberalizací trhů s energiemi. Z probíhajících změn vyplývají nové požadavky na systém řízení společností a na odpovídající informační podporu podnikových procesů. Autor v článku popisuje nejčastěji používané informační systémy v oblasti energetiky.

Ilustrační snímek

Za klíčové oblasti, které ovlivňují postavení energetické společnosti na trhu, lze považovat finanční řízení, technické řízení a řízení vztahů se zákazníky. Zatímco v oblasti finanční a ekonomické je úspěšně využíván (a víceméně se stává standardem) informační systém SAP R3, v technické oblasti se toto řešení dosud příliš neprosadilo, především kvůli tomu, že odpovídající odvětvový systém IS/U byl uvolněn teprve nedávno.

Komplexní systém, který by zahrnoval celou rozsáhlou problematiku technického řízení, zatím na trhu není k dispozici. V poslední klíčové oblasti, kterou je řízení vztahů se zákazníky, se stále více prosazují řešení na bázi e-businessu (CRM, B2B apod.).

U podpůrných procesů, mezi než patří např. logistika nebo personalistika, nabývá na významu využití různých forem outsourcingu, od kterého společnosti očekávají optimalizaci nákladů při permanentním zvyšování úrovně poskytovaných služeb.

Zdroj: System On Line - specializovaný portál pro podniková informační řešení
Zobrazit přehled článků ze zdroje System On Line