Nové IT trendy v segmentu energetiky

Současné dění v oboru energetiky je silně ovlivňováno především privatizací energetických společností a liberalizací trhů s energiemi. Z probíhajících změn vyplývají nové požadavky na systém řízení společností a na odpovídající informační podporu podnikových procesů. Autor v článku popisuje nejčastěji používané informační systémy v oblasti energetiky.

Illustration

Za klíčové oblasti, které ovlivňují postavení energetické společnosti na trhu, lze považovat finanční řízení, technické řízení a řízení vztahů se zákazníky. Zatímco v oblasti finanční a ekonomické je úspěšně využíván (a víceméně se stává standardem) informační systém SAP R3, v technické oblasti se toto řešení dosud příliš neprosadilo, především kvůli tomu, že odpovídající odvětvový systém IS/U byl uvolněn teprve nedávno.

Komplexní systém, který by zahrnoval celou rozsáhlou problematiku technického řízení, zatím na trhu není k dispozici. V poslední klíčové oblasti, kterou je řízení vztahů se zákazníky, se stále více prosazují řešení na bázi e-businessu (CRM, B2B apod.).

U podpůrných procesů, mezi než patří např. logistika nebo personalistika, nabývá na významu využití různých forem outsourcingu, od kterého společnosti očekávají optimalizaci nákladů při permanentním zvyšování úrovně poskytovaných služeb.

Article source System On Line - a Czech IT website
Read more articles from System On Line