Evropský týden mobility má letos téma "Zlepšování klimatu měst"

Ve dnech od 16. do 22. září 2009 se stovky obcí a měst zúčastní osmého ročníku Evropského týdne mobility a pozvou své občany k velkému množství aktivit podporujících udržitelnou mobilitu.  Téma kampaně v roce 2009 - „Zlepšování klimatu měst" - podtrhuje důležitost místních snah o řešení otázky změny klimatu a zlepšení kvality života prosazováním druhů dopravy, jež jsou alternativou k dopravě automobilové, např. jízdy na kole, chůze a veřejné dopravy, jakož i sdílení vozidel a systému spolujízd.

Rok 2009 by měl být zásadním rokem v boji proti změně klimatu, neboť v prosinci budou vedoucí světoví představitelé na konferenci Organizace spojených národů o změně klimatu (COP15) v Kodani usilovat o uzavření dohody navazující na Kjótský protokol. Vzhledem k tomu, že v městských oblastech žije v současnosti více než 70 % evropské populace, disponují místní orgány značným potenciálem ke zmírňování následků změn klimatu tím, že mohou vytvářet veřejné politiky v souladu s celosvětovými cíli a přesvědčovat občany o nutnosti omezit uhlíkovou stopu. Cílem týdne mobility je zvýšit povědomí o tom, že ačkoliv na dopravu připadá asi třetina celkové spotřeby energie a více než pětina emisí skleníkových plynů, alternativní druhy dopravy mohou tato čísla výrazně změnit.

Evropský týden mobility koordinují tři nevládní organizace, které se zaměřují na otázky životního prostředí ve městech: Eurocities, Energie-Cités a Climate Alliance. Generální ředitelství pro životní prostředí Evropské komise poskytuje finanční podporu a pořádá udělování výročních cen Evropského týdne mobility, určených pro nejlepší program aktivit a opatření.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa