Velká Británie pravděpodobně nedosáhne požadovaného podílu obnovitelných zdrojů

Britský deník The Guardian přinesl informaci, že Velká Británie za současné politiky nemá šanci dosáhnout hranice 20 % energie pocházející z obnovitelných zdrojů. Deník získal materiály určené potřebám Ministerstva pro obchod, podnikání a regulaci, ze kterých vyplývá, že pokud bude Británie udržovat stejný kurz v energetické politice jako doposud, bude pro ni velkým problémem dokonce zvýšit podíl ekologické energie ze současných 5 % na 9 %.

Bývalý britský premiér Tony Blair se stejně jako ostatní nejvyšší představitelé členských států Unie zavázal na summitu letos v březnu snížit emise skleníkových plynů o 20 % vůči hladině z roku 1990. Odsouhlasený závazek také zahrnuje zvýšení podílu využívání energie pocházející z obnovitelných zdrojů také na 20 % a zároveň zajištění větší efektivity při spotřebě energií, aby se zamezilo plýtvání.

Spekuluje se také, že by Británie mohla usilovat o to, aby se mezi obnovitelné zdroje začala počítat i jaderná energie, což doposud britští představitelé odmítali. Britský ministr pro energetiku Malcolm Wicks tyto spekulace odmítl a řekl, že existuje několik návrhů, jak cíle dodržet.

Očekává se, že ministři současného britského kabinetu budou ohledně tohoto tématu čelit nepříjemným otázkám britských poslanců, až se v říjnu vrátí do westminsterských lavic.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz