Barroso představil témata, o kterých chce jednat na summitu zemí G8

V německém Heiligendammu se ve dnech 6. - 8. června 2007 setkají čelní představitelé států a vlád největších průmyslových zemí. Mezi členské země G8 patří Německo, Francie, Velká Británie, Itálie, Japonsko, Spojené státy, Kanada (od roku 1976) a Rusko (od roku 1998). EU na setkáních zastupuje Evropská komise.

Předseda Komise, José Manuel Barroso, chce, aby se na summitu zemí G8 jednalo také o energetické účinnosti a klimatických změnách. Barroso zmínil také rostoucí napětí ve vztazích s Ruskem po nedávném rusko-evropském summitu.

José Manuel Barroso vyjádřil naději, že se na summitu podaří přesvědčit přední průmyslové země (zejména Spojené státy a Rusko) o potřebě přijmout evropský návrh na vytvoření mezinárodní dohody o energetické účinnosti.

Evropská unie bude podle něj „podporovat národní a mezinárodní úsilí“ v technologiích zachycování oxidu uhličitého a ukládání emisí pod zemí, „zejména s přihlédnutím k zajištění bezpečnosti uskladňování a vytvoření nezbytného právního rámce“.

Barroso doufá, že setkání v Heiligendammu připraví půdu pro novou globální a komplexní dohodu, která vstoupí v platnost po vypršení platnosti Kjótského protokolu. Dohoda na setkání G8 by mohla být klíčem, který odemkne cestu k dalšímu pokroku na prosincové konferenci o klimatu na půdě OSN, která se bude konat na Bali v Indonésii.

Předseda Komise zdůraznil pozitivní vývoj na jinak mrazivém setkání na evropsko-ruském summitu, který se konal 18. května. Barroso zmínil, že ruská vláda přijala princip strukturovaného rozhovoru v oblasti energetických investic a také diskusi o umístění mechanismů včasného varování v případě přerušení dodávek do Evropy.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz