Rada bezpečnosti rozšířila sankce uvalené na Irán

V sobotu 24. března schválila Rada bezpečnosti OSN jednomyslně rezoluci, která rozšiřuje sankce uvalené na Írán minulý rok. Rezoluci číslo 1747 navrhlo pět stálých členů Rady bezpečnosti spolu s Německem a v pátek 23. března ji projednávali s dalšími nestálými členy Jihoafrickou republikou, Katarem a Indonésií. Text rezoluce odráží znepokojení mezinárodního společenství nad pokračujícím jaderným programem Íránu. Teherán nezastavil obohacování uranu, a proto Rada bezpečnosti OSN přistoupila k rozšíření sankcí. Uvalila embargo na íránský vývoz zbraní a současně zmrazila konta dvaceti osmi lidem a organizacím zapojeným v íránském jaderném a raketovém programu.

Írán musí v následujících šedesáti dnech vyhovět požadavkům OSN. Pokud tak učiní, je možné, že by mohl ještě obdržet balík hospodářských pobídek nabízený minulý rok. Íránští představitelé však označili novou rezoluci za nezákonnou a obvinili stálé členy ze zneužívání Rady bezpečnosti. Íránský ministr zahraničí Manouchehr Mottaki uvedl: “Írán se nevrátí k jednacímu stolu, pokud EU a USA neustoupí od svého požadavku okamžitého zastavení obohacování uranu.”

Vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, Javier Solana, Íránu z Berlína vzkázal, že “podezření, které obklopuje (íránský jaderný program) negativně ovlivňuje stabilitu v regionu Blízkého východu.” Dále zdůraznil vůli EU k dalšímu jednání s Íránem a označil jej za stát s velkým potenciálem. Solana naznačil, že jednomyslným schválením již třetí rezoluce, která se týká íránského jaderného programu, vyslalo mezinárodní společenství Íránu jasný signál o svém trvajícím znepokojení.

Írán v neděli oznámil, že dočasně pozastaví své členství v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii. Dle mluvčího íránské vlády toto potrvá až do té doby, kdy bude íránský jaderný program stažen z Rady bezpečnosti OSN zpět k projednání do Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

V současné době komplikuje vztahy s Íránem i fakt, že v íránském zajetí se nachází patnáct britských námořníků, které Írán obviňuje z neoprávněného vniknutí do svých výsostných vod. Britský premiér Tony Blair v Berlíně označil situaci za velmi vážnou a označil zásah iránských sil za neoprávněný.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz