EU musí pro svůj plán boje s klimatickými změnami přesvědčit podnikatele

Vrchní představitelé vlád a členských států EU se na jarním bruselském summitu, který proběhl ve dnech 8. - 9.března, zavázali ke snižování evropských emisí CO2 o 20 % do roku 2020 oproti úrovni z roku 1990. Evropští leadeři se dále shodli na tom, že cíl zvýší na 30 %, pokud se Spojené státy, Čína a další hospodářské mocnosti odhodlají ke srovnatelným opatřením.

Podle podnikatelů, kteří se zúčastnili Evropském summitu podnikatelů (European Business Summit), by však evropský závazek jednostranně snížit emise skleníkových plynů mohl nejen poškodit hospodářský růst a vést k odlivu firem do jiných koutů světa, ale mohl by se navíc ukázat jako bezcenný, pokud se ostatní země odmítnou připojit k boji proti klimatickým změnám.

Plán EU a snižování emisí podpořili: komisař pro energetiku Andris Piebalgs, profesor Utz Claassen, výkonný předseda německé energetické společnosti EnBW a Lars Josefsson, výkonný předseda evropské energetické společnosti Vattenfall.

Velvyslanec Spojených států v EU, Boyden Gray, ovšem na summitu působil nepřesvědčeným dojmem. Poukázal na domnělou souvislost mezi „značně nižším hospodářským růstem v Evropě“ a značně nižším růstem emisí oxidu uhličitého v letech 1990 a 2004. „Je to něco za něco,“ uvedl a dodal, že Spojené státy byly na druhé straně mnohem úspěšnější v oddělení hospodářského růstu od růstu emisí: „Neexistuje žádný způsob, jak byste mohli udržet ekonomiku v chodu, aniž byste zvýšili emise.“

Přiznal, že Spojené státy zůstávají velkým znečišťovatelem, avšak dodal, že se lze spoléhat na to, že trh přijde s řešeními a pokusil se odvrátit pozornost od Spojených států poukázáním na skutečnost, že Čína dohání západní svět velmi rychle a úspory EU v oblasti emisí „smete Čína každým rokem osmkrát“.

Na to ostře zareagoval Stephen Singer ze Světového fondu na ochranu přírody: „Ačkoliv má Evropská unie oproti Spojeným státům pouze poloviční úrovně emisí a spotřebu energie na osobu, máme v EU stejnou životní úroveň“.

Poznamenal, že každý poukazuje na Čínu, ale pokud se podíváte na emise na osobu, jeden Číňan emituje pouze pětinu toho, co průměrný občan OECD. Zdůraznil, že se tato „značně chudá země“ zavázala k daleko ambicióznějším cílům pro klimatické změny než Spojené státy.

Varoval, že bude zhruba dvacetkrát dražší uklidit spoušť, kterou by napáchaly klimatické změny, než investovat nyní do čistých technologií a poukázal na potenciál sektoru obnovitelných energií pro tvorbu pracovních míst.

Na závěr vyjádřil své přesvědčení, že se další země, včetně Japonska, Norska nebo Švýcarska ke snižování emisí připojí, a to uvede do pohybu i Spojené státy – jakmile budou mít nového prezidenta.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz