Evropská komise schválila převzetí firmy APC společností Schneider Electric

Francouzský gigant, společnost Schneider Electric získala povolení k odkoupení akcií společnosti American Power Conversion (APC). K transakci bude moci dojít po splnění antimonopolních podmínek, které společnosti Schneider Electric určila Evropská komise.

Společnosti APC a Schneider Electric jsou světovými dodavateli široké škály zařízení UPS (Uninterruptible power supply - UPS). V případě výpadku tyto přístroje poskytují záložní zdroj energie a při normálním provozu regulují energetické výkyvy. Jsou využívány především v oblasti výpočetní techniky.

Schneider Electric je světovým specialistou v oblasti zařízení pro dodávku elektrické energie a její regulaci. Zaměstnává přes sto tisíc zaměstnanců ve sto devadesáti zemích světa. Ochranná zařízení UPS distribuuje prostřednictvím své dceřinné společnosti Merlin Gerin (MGE UPS Systems S.A.). Americká APC se zabývá navrhováním, produkcí a prodejem ochranných zařízení a softwaru pro počítače a další komunikační technologie, zejména zařízení UPS. Jejich sloučením by mohla být ohrožena pravidla hospodářské soutěže na vnitřním trhu EU.

Evropská komise došla k názoru, že pokud by se tyto dvě společnosti sloučily za stávajících okolností, bylo by znatelně zúženo konkurenční prostředí na evropském trhu s malými zařízeními UPS (<10 kVA). Tato zařízení jsou využívána k ochraně osobních počítačů a také v menších podnicích. Proto Komise stanovila podmínky, za kterých se bude moci tato koupě uskutečnit.

Schneider Electric bude muset přerušit veškeré aktivity své dceřinné společnosti MGE UPS Systems S.A. spojené s prodejem malých UPS zařízení. Teprve poté bude moci odkoupit veškeré volné akcie společnosti APC. Akcionáři této společnosti se dohodli na jejich prodeji dne 16.ledna tohoto roku, a to za cenu 31 dolarů za akcii.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz