Evropská komise podpoří rozvoj ekologické energie v rozvojových zemích

Evropská komise navrhla vytvořit Globální fond pro energetickou účinnost a obnovitelné zdroje (Global Energy Efficiency and Renewable Energy Fund – GEEREF), který má napomoci k mobilizaci soukromého a veřejného rizikového kapitálu do spolehlivých energetických investic v rozvojových a tranzitivních ekonomikách. Do nového fondu chce Evropská komise v průběhu pěti let přispět 80 miliony euro.

Fond GEEREF podpoří projekty v oblasti obnovitelné energie a energetické účinnosti. Evropská investiční banka (EIB) a Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) prý spolu s některými soukromými fondy vyjádřily zájem spolufinancovat tuto iniciativu. Komise věří, že se jí podaří do března 2007 přilákat do fondu GEEREF prostředky ve výši 100 milionů euro. Je přesvědčená o tom, že se v dlouhodobém horizontu povede navýšit objem prostředků na 1 miliardu euro.

Tato iniciativa je založena na strategii EU pro posílení energetické účinnosti a podporu energetických zdrojů, jako možné odpovědi na výzvy, které představuje snaha o zajištění bezpečnosti energetických dodávek a boj proti klimatickým změnám tak, jak je Komise nedávno vyjádřila ve své Zelené knize k evropské strategii pro udržitelnou, konkurenceschopnou a bezpečnou energii.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz