Elektřina pro firmy zdraží o téměř 17 %

Velkoobchodní ceny elektřiny se od ledna příštího roku zvýší o 16,9 procenta. Pro domácnosti by měl být nárůst přibližně třetinový - o šest procent. Ve středu proběhla druhá letošní aukce elektřiny, ze které vzešly ceny pro firmy i pro domácnosti. Avšak přesné zvýšení určí až v listopadu Energetický regulační úřad.

Zvýšení plyne z výsledků prodeje v tzv. virtuální elektrárně, při kterém ČEZ draží ve virtuálním obchodě malou část své produkce a podle zájmu obchodníků následně stanovuje ceny.

Konečnou úroveň zdražení pro domácnosti určí až vývoj poplatků za distribuci, přenos, systémové služby či podporu obnovitelných zdrojů. Tyto poplatky, které tvoří asi dvě třetiny celkové ceny, stanoví Energetický regulační úřad v listopadu.

Analytici uváděli, že se velkoobchodní ceny na příští rok zvýší o 15 procent. "Tento výsledek je nad očekáváním, je to výborná zpráva pro ČEZ a jeho akcionáře, horší pak pro odběratele," řekl analytik Global Brokers Tomáš Kaňka.

Při první aukci elektřiny dopadlo virtuální hlasování tak, že by se cena elektřiny pro firmy  v příštím roce měla zvednout o 17,1 procenta a pro domácnosti asi o 5,7 procenta.

-ds-

Zdroj: Novinky.cz - on-line magazín deníku PRÁVO & portálu Seznam.cz
Zobrazit přehled článků ze zdroje Novinky.cz