Německo schválilo kompenzace za ukončení výroby elektřiny v jaderných elektrárnách

Německá vláda schválila kompenzace pro energetické společnosti RWE a Vattenfall za ztráty, které utrpěly v důsledku německého rozhodnutí zcela ukončit výrobu elektřiny v jaderných elektrárnách do roku 2023.

Ilustrační snímek

Výše kompenzací bude vypočítána až v roce 2023, protože bude záviset na vývoji cen elektřiny v Německu. Spolkový ústavní soud v Karlsruhe vydal v roce 2016 rozhodnutí, že obě společnosti mají právo na kompenzace za investice znehodnocené drastickou změnou energetické politiky.

Ke změně energetické politiky v Německu došlo v roce 2011 po havárii v japonské Fukušimě. Firma Vattenfall se již v roce 2012 obrátila na Mezinárodní středisko pro řešení sporů z investic ICSID se sídlem ve Washingtonu. Vyčíslila své ztráty na necelých pět miliard euro bez započítání úroků.

Tento případ zatím nebyl uzavřen, ale německá vláda doufá, že rozhodnutí ICSID nebude mít vliv na skutečnou výši kompenzací. Podle nedávného rozhodnutí Evropského soudního dvora jsou rozhodnutí mezinárodních soudů nepřípustná v případě investičních sporů mezi dvěma členskými státy EU.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle