Budou finská města využívat malé modulární reaktory?

Většina tepla dodávaného centrálním zásobování teplem ve Finsku se vyrábí spalováním uhlí, zemního plynu, dřevěných paliv a rašeliny. Řada finských měst však již zahájila studie proveditelnosti použití malých modulárních reaktorů v teplárenství.

Ilustrační snímek

Malé i velké jaderné reaktory jsou navrženy pro pokrytí základního zatížení, protože jim vadí změny výkonu. Díky moderním technologiím, mezi něž patří například vysokoteplotní reaktory a vysokoteplotní elektrolýza, mohou být použity pro náhradu fosilních paliv nejen v energetice a teplárenství, ale také v dopravě a dalších průmyslových odvětvích.

Nevládní organizace Ecomodernist Society of Finland již dva roky organizuje semináře a publikuje zprávy o dekarbonizaci výroby tepla díky moderním a malým jaderným reaktorům.

The Society and Energy for Humanity publikovala v září 2017 zprávu, která vyhodnocuje úplnou dekarbonizaci energetického sektoru metropolitní oblasti Helsinek pomocí moderních jaderných reaktorů. Oblast Helsinek je charakterizována velkými sezónními odchylkami v poptávce po teple a elektřině, což představuje náročné prostředí pro jakékoli úsilí o odstranění emisí oxidu uhličitého.

Model použitý v této případové studii předpokládá budoucí roční spotřebu energie v oblasti centrálního zásobování teplem ve výši 8 TWh, elektrické energie ve výši 12 TWh a pro výrobu vodíku na dopravu ve výši 4 TWh. Ze všech dostupných modelů v různých fázích vývoje pracovala pouze s následujícími modely: reaktor HTR-PM s palivem ve formě grafitových kuliček s palivovými tělískem uvnitř, který nyní staví Čína, a Integral Molten Salt Reactor firmy Terrestrial Energy.

-tk-

Zdroj: World Nuclear Association (WNA) - Světová jaderná asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Nuclear Association (WNA)