Americký startup testuje koncept robotických chaluhových farem

Kalifornský startup Marine BioEnergy brzy začne testovat prototyp „chaluhového výtahu“, jehož cílem je ověřit možnost pěstování chaluh na otevřeném moři. Z chaluh je možné vyrábět bionaftu. Ta se dá dále zpracovat na benzín nebo letecké palivo.

Chaluhy obvykle nerostou na otevřeném moři, protože potřebují jak dostatek světla tak živin. Vhodným prostředím pro růst chaluh jsou proto pobřežní oblasti, kde však není možné pěstovat chaluhy v množství, které by bylo dostatečné pro významnou výrobu bionafty.

Firma Marine BioEnergy tedy přišla s revolučním procesem nazvaným hloubkové cyklování, díky němuž mají řasy přístup jak k živinám ve velkých hloubkách, tak ke světlu u hladiny. Firma Marine BioEnergy získala v roce 2015 grant od amerického ministerstva energetiky na ověření fungování nového konceptu.

Ilustrační snímek

Pokud se prototyp chaluhového výtahu osvědčí, plánuje firma Marine BioEnergy pěstovat chaluhy zasazené do provazové sítě ve slanovodních školkách na pobřeží. Po dosažení určité velikosti chaluh budou přivázány k plovoucí farmě a vytaženy na volné moře.

Ponorkové drony budou následně celou farmu tahat do hlubin a k hladině, aby se dosáhlo maximálního růstu chaluh. Jakmile nastane čas sklizně, odtáhnout drony farmu k nejbližší lodi. Již nyní existují technologie, které umožní vyrábět bionaftu přímo na lodích.

I přes rychlý rozvoj elektromobilů má bionafta šanci se prosadit, protože například v leteckém průmyslu se s využitím elektřiny pro pohon letadel v blízké budoucnosti nepočítá. Z bionafty lze navíc vyrábět plasty podobně jako z ropy.

-tk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company