Dokončen první toroidní magnet pro tokamak ITER

Celkem 26 společností včetně firem Fusion for Energy (F4E), ASG Superconductors, Iberdrola Ingeniería y Construcción, Elytt Energy, CNIM, SIMIC a konsorcia ICAS se podílelo na dokončení první z 18 toroidních magnetických cívek pro tokamak ITER.

ITER je zkratka z anglického názvu International Thermonuclear Experimental Reactor (Mezinárodní termojaderný experimentální reaktor). ITER bude 500 megawattový tokamak, jehož účelem bude prokázat vhodnost fúze pro výrobu energie.

Evropská unie kryje téměř polovinu nákladů na výstavu ITERu, zatímco šest dalších členů (Čína, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Rusko a USA) se dělí o zbývající náklady rovným dílem.

Ilustrační snímek

Na výrobě cívky se podílelo nejméně 600 lidí. Obrovské supravodivé magnety vytvoří magnetickou klec, která udrží plasma fúzního reaktoru. Cívka je 14 metrů široká, 9 metrů vysoká a váží 110 tun. Devět toroidních magnetických cívek včetně jedné náhradní se vyrábí v Evropě a dalších devět v Japonsku.

Dokončený magnet bude zkoušen ve firmě SIMIC. Poté bude vložen do svého krytu, zavařen, impregnován pryskyřicí a opracován. Následně bude převezen na staveniště ITERu ve francouzském Cadarache. Firma F4E, jakožto hlavní dodavatel, již s evropskými společnostmi a výzkumnými a vývojovými organizacemi podepsala od roku 2008 kontrakty v hodnotě pěti miliard euro.

-tk-

Zdroj: World Nuclear Association (WNA) - Světová jaderná asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Nuclear Association (WNA)