Výzkum preferencí Čechů, Poláků a Britů ve vztahu k ochraně klimatu

Think tank IDEA zveřejnil své první dvě letošní studie. Obě se zaměřují na environmentální otázky z ekonomického pohledu.

První ze studií má název Výzkum preferencí obyvatel pro klimatické politiky. Ochrana klimatu je velmi aktuální téma. Preference obyvatel k jednotlivým způsobům ochrany klimatu přitom mohou hrát velkou roli v tom, jestli se vůbec podaří cíle pro snížení emisí skleníkových plynů vytyčené Evropskou unií naplnit.

Ilustrační snímek

Celkem bylo při výzkumu dotázáno 4 098 obyvatel ČR, Velké Británie a Polska ve věku 18 až 69 let. Cíli průzkumu bylo zjistit:

  • jak jsou občané jednotlivých zemí obeznámeni s problematikou změny klimatu,
  • zda se obyvatelé ve všech třech zemích ztotožňují s plány Evropské unie snížit emise,
  • zda obyvatelé věří v dosažení vytyčených cílů.

Nejvíce se o tématu zdají být informováni občané v České republice. Kupříkladu cíl snížit do roku 2020 emise o 20 % je přijatelný pro 69 % Čechů, 60 % Poláků a 59 % Britů. Nejskeptičtější jsou Češi.

Nástrojů, jak snížení emisí dosáhnout, existuje celá řada, například zpřísnění technologických energetických norem, dotace na úsporu energií, zateplování, speciální daně a poplatky či obchodování s emisními povolenkami.

Postoje Britů, Čechů a Poláků k jednotlivým nástrojům se liší. Další rozdíly mezi jednotlivými zeměmi vykázaly preference pro rozdělení nákladů mezi zeměmi EU a mezi občany každé země. Největší ochota sami finančně přispívat na snížení emisí byla mezi Brity, u Čechů byla nižší a u Poláků téměř nulová.

-tk-

Zdroj: Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) - český nezávislý think-tank
Zobrazit přehled článků ze zdroje Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA)