První městský systém skladování energie v Dánsku

Společnost Radius, divize firmy DONG Energy, uvedla v rámci projektu „EnergyLab Nordhavn“ úspěšně do provozu systém skladování energie využívající lithium-iontové baterie vyrobený firmou ABB.

Systém byl integrován do místní elektrizační soustavy v kodaňské přístavní čtvrti Nordhavn. Tento inovativní systém pomůže zlepšit bezpečnost dodávek energie a podpoří integraci obnovitelných zdrojů energie.

Ilustrační snímek

V Dánsku probíhá energetická revoluce a většina elektřiny v Kodani pochází ze solárních nebo větrných elektráren. Jelikož se výkon obnovitelných zdrojů během dne mění, bude systém skladování energie klíčovým prvkem bezpečnosti dodávek energie.

Bateriový systém může být použit například pro vyhlazování špičkového výkonu nebo frekvenční odezvu. Integrace bateriového systému ve čtvrti Nordhavn bude sloužit také pro testování interakce mezi novými technologickými řešeními a tržními mechanizmy.

EnergyLab Nordhavn – nová městská energetická infrastruktura“ je čtyřletý projekt (2015-19), který využívá čtvrť Nordhavn jakožto živoucí laboratoř a demonstruje, jak lze do jednoho inteligentního, flexibilního a vysoce optimalizovaného energetického systému zkombinovat elektrické, vytápěcí a energeticky účinné komponenty společně s elektromobilitou.

Cílem je získat cenné informace pro výstavbu spolehlivé elektrizační soustavy s velkým množstvím energie z obnovitelných zdrojů. Kodaň se chce stát prvním uhlíkově neutrálním hlavním městem na světě v roce 2025.

-tk-

Zdroj: Refocus - portál amerického časopisu o obnovitelných zdrojích energie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Refocus