Jihovýchodní Evropa má obrovský potenciál obnovitelných zdrojů energie

Od 14. do 15. ledna 2017 proběhlo v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech sedmé zasedání Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA). Na zasedání se sešli vládní činitelé z více než 150 zemí, představitelé soukromého sektoru, veřejnosti a mezinárodních organizací.

Před zahájením zasedání se konalo jednání na vysoké úrovni, na kterém byla zveřejněna zpráva o potenciálu obnovitelných zdrojů energie v jihovýchodní Evropě s názvem Cost-Competitive Renewable Power Generation: Potential across South East Europe. Na tomto jednání diskutovali politici a klíčoví regionální hráči o příležitostech a výzvách zvýšení podílu obnovitelných zdrojů.

Ilustrační snímek

Ve zprávě se uvádí, že jihovýchodní Evropa má obrovský technický potenciál obnovitelných zdrojů odhadovaný na 740 GW, z čehož 532 GW připadá na potenciál regionální větrné energie a 120 GW na potenciál sluneční fotovoltaické energie. 127 GW z tohoto celkového potenciálu by bylo již dnes možné využívat za konkurenceschopnou cenu.

Podle zprávy agentury IRENA by toto číslo mohlo dále vzrůst až nad 290 GW, pokud by měl region přístup k nižším kapitálovým nákladům. Zpráva také poskytuje podpůrné informace pro ty, kdo v jihovýchodní Evropě rozhodují o využití obnovitelných zdrojů ve větším měřítku.

-tk-

Zdroj: Refocus - portál amerického časopisu o obnovitelných zdrojích energie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Refocus