Německé ministerstvo energetiky kritizováno kvůli nákladům na čistou energii

Úřad, který v Německu dohlíží na státní rozpočet, ostře kritizoval místní Ministerstvo hospodářství a energetiky kvůli hrubé neefektivnosti při řízení německé snahy o ukončení výroby energie v jaderných a uhelných elektrárnách a přechod na čisté, obnovitelné zdroje energie.

Auditní úřad obvinil ministerstvo, že nemá „žádný podrobný přehled“ o celkových nákladech na restrukturalizaci energetiky. Říká, že ministerstvo špatně sleduje účinnost různých programů, které sponzoruje, a vytvořilo 131 nových nepotřebných pracovních míst.

Ilustrační snímek

Nesprávné řízení podle této zprávy vede k promrhání několik miliard z 24 miliard eur ročně určených na rozvoj obnovitelných zdrojů. Průměrná německá rodina ročně přispívá na dotace na obnovitelné zdroje přibližně 240 eury.

Vláda odpověděla na kritiku vyjádřením, že transformace energetiky nepředstavuje jedno vládní opatření s jasnými hranicemi, ale zahrnuje širokou paletu alternativ jak k jaderné tak fosilní energii. Je proto nemožné vyjádřit jedním číslem, kolik bude celý proces stát.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle