Ruská společnost Gazprom plánuje expanzi do Velké Británie, ta se brání

Největší ruský dodavatel zemního plynu do Evropy, firma Gazprom, naznačil, že pokud bude EU bránit vstupu firmy na evropské trhy, může přesunout dodávky plynu do Severní Ameriky nebo do Číny.

Varování přišlo poté, co na veřejnost pronikly informace o snahách britské vlády zamezit možnému plánu na převzetí největšího britského dodavatele zemního plynu, firmy Centrica. Jakékoliv pokusy o omezení aktivit Gazpromu na evropském trhu a snahy o zpolitizování otázek o dodávkách plynu, které nejsou čistě ekonomické povahy, nepovedou podle firmy k dobrým výsledkům.

Evropská unie je na dodávkách zemního plynu z Ruska silně závislá. Dodávky Gazpromu představují zhruba 25 % veškeré spotřeby zemního plynu v EU. Gazprom tak dále podnítil obavy evropských zemí nad příliš velkou závislostí na energetických tocích ze zahraničí.

Velké obavy má také Velká Británie, která sice v současné době není odběratelem Gazpromu, ale v souvislosti s tím, jak se vlastní zásoby zemního plynu blíží vyčerpání a ceny energií v posledních letech stoupají, bude její závislost na dodávkách energie časem sílit.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz