Dánsko nejúspěšnější v Lisabonských reformách

Pokrok v reformách směřujících k naplnění cílů Lisabonské strategie, který každoročně hodnotí londýnské Centrum pro evropskou reformu (CER), byl v loňském roce největší v Dánsku. Naopak nejméně reforem přijalo Polsko.

Dánsko, které na této pozici vystřídalo Švédsko, tak potvrzuje silnou vedoucí pozici severských zemí, které jsou v pokroku plnění cílů Strategie dlouhodobě úspěšnější než další země EU. Skandinávským zemím se současně daří dosahovat vysoké konkurenceschopnosti a zároveň nízké nezaměstnanosti. Podle zprávy CER již ekonomové začínají debatovat o tom, jak dánský model aplikovat i v jiných zemích.

Lisabonská strategie představuje dlouhodobý program, jehož cílem je vytvoření silné konkurenceschopné evropské ekonomiky, která bude schopna čelit výzvám globalizovaných trhů. Stejně významným cílem je však zachování sociálních výhod, které jsou v EU v průměru výrazně vyšší než u jejích největších světových konkurentů, jimiž jsou Spojené státy a východoasijské země.

Zpráva byla zveřejněna několik dní před čtvrtečním zasedáním Evropské rady, na které by hlavy členských států měly vyjádřit své odhodlání v reformách pokračovat. Jmenovitě by měly potvrdit snahu o zvyšování úrovně investic do vzdělání, výzkumu a inovací, zavázat se k dalšímu snižování administrativních překážek, které brání hladkému fungování tržního prostředí a dále přispívat k vytváření rovných příležitostí na trhu práce.

V původní Strategii měla EU splnit všechny své ambiciózní cíle do roku 2010, avšak přezkoumání výsledků v loňském roce ukázalo, že původní vize byly příliš optimistické.

Nejslabším článkem bylo podle zprávy za loňský rok Polsko, které na tomto místě vystřídalo Itálii. Reformy v Polsku se zpomalily díky loňským parlamentním volbám a díky populismu vládní strany zpráva neočekává pokrok ani v tomto roce. Česká republika vychází z hodnocení smíšeně. Za nedostatečný byl označen pokrok v oblasti inovací a podpoře podnikání. Pokroku ČR dosáhla v oblasti státní pomoci, politiky hospodářské soutěže a v oblasti životního prostředí.

-tk-

Zdroj: EurActiv.cz - český informační portál o dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EurActiv.cz