Revidovaná ruská námořní doktrína

Ilustrační snímek

Severní ledový oceán a Atlantik, které obsahují bohatá ložiska energie, jsou centrálními body revidované ruské námořní doktríny. 46stránkový ruský dokument vyzývá k rozvoji „Severní flotily“ pro rozsáhlý region kolem Severního pólu, kde pod mořským ledem, jehož rozloha se již několik posledních desetiletí periodicky zmenšuje, leží zásoby ropy a plynu.

Mezi dalších sedm zemí sousedících s Arktidou patří i země NATO včetně Kanady, USA a Dánska, kterému patří částečně autonomní Grónsko.

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin řekl, že Rusko, které má více než 7000 kilometrů arktického pobřeží, plánuje výstavbu atomových ledoborců. První z nich by měl být uveden do provozu v roce 2017.

Doktrína opět charakterizuje NATO jakožto hrozbu a popisuje připojení východoevropských zemí k NATO v desetiletích po studené válce jako „nepřípustnou“ expanzi.

Revidovaná ruská námořní doktrína navrhuje „rozvoj infrastruktury“ pro svou černomořskou flotilu na Krymu a také vyzývá k „urychlenému obnovení“ strategické ruské pozice v Černém moři.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle