Země Středovýchodní a Jihovýchodní Evropy spojily síly pro vytvoření integrovaného trhu s plynem

Dobře propojený evropský energetický trh, ve kterém energie volně plyne přes hranice a žádná ze členských zemí nezůstává izolována od evropských energetických sítí, je výchozí podmínkou pro vytvoření odolné Energetické unie. 15 zemí EU a Energetického společenství ve Středovýchodní a Jihovýchodní Evropě souhlasilo se spoluprací na urychlení výstavby chybějící plynárenské infrastruktury a na odstranění zbývajících technických a regulačních problémů, které narušují bezpečnost dodávek a rozvoj plně integrovaného a konkurenceschopného energetického trhu v daném regionu.

Memorandum o porozumění, které tuto iniciativu formálně zahájilo, bylo podepsáno v Dubrovníku viceprezidentem Evropské komise, Marošem Šefčovičem, komisařem Evropské komise, Miguelem Ariasem Cañetou, a ministry energetiky nebo jejich zástupci z Rakouska, Bulharska, Chorvatska, Řecka, Maďarska, Itálie, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Albánie, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie, Srbska a Ukrajiny (Bosna a Hercegovina a Moldavská republika jej podepíší později).

Infrastrukturní projekty by měly být obecně financovány účastníky trhu, ale pokud to bude nezbytné pro jejich včasné dokončení, zváží země CESEC zapojení Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Podporovatelé projektů mohou také zejména využít příležitostí, které nabízí nový Evropský fond pro strategické investice.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa