Bylo uvolněno 100 miliónů euro na propojení evropských elektrizačních soustav

Ilustrační snímek

Evropská komise otevřela výzvu pro návrhy v rámci programu CEF (Connecting Europe Facility), který má pomoci financovat klíčové celoevropské energetické infrastrukturní projekty. Pro projekty, jejichž cílem je ukončit energetickou izolaci, zvýšení kapacity přenosových vedení a dokončení evropského energetického trhu, bude k dispozici 100 miliónů euro.

Tyto evropské peníze budou také sloužit jako katalyzátor pro zajištění dalšího financování soukromými a veřejnými investory. S celkem 650 milióny euro pro granty v roce 2015 je toto první ze dvou výzev plánovaných na rok 2015. Termín pro podání žádostí je 29. dubna 2015. Rozhodnutí o výběru návrhů, kterým budou přiděleny fondy, se očekává v polovině června. Plně propojený trh je hlavní prioritou Junckerovy komise.

Aby mohl žádat o grant, musí být projekt na seznamu „projektů společného zájmu“. První seznam projektů společného zájmu byl přijat Evropskou komisí v říjnu 2013. Skládá se z 248 klíčových energetických infrastrukturních projektů, které po svém dokončení zajistí významné výhody pro alespoň dvě členské země, zlepší bezpečnost dodávek, přispějí k integraci trhu, zvýšené konkurenci a trvale udržitelnému rozvoji. Seznam bude na konci letošního roku aktualizován.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa