Mitsubishi plánuje přenášet solární energii z vesmíru

Ilustrační snímek

Japonský strojírenský gigant Mitsubishi uspěl při bezdrátovém přenosu energie. Firma Mitsubishi Heavy Industries (MHI) oznámila, že bezdrátově rozsvítila LED světla mikrovlnným paprskem o výkonu 10 kilowatt na vzdušnou vzdálenost 500 metrů.

Společnost se sídlem v Tokiu není první firmou, která přenesla energii bez kabelů. Den před velkým oznámením firmy Mitsubishi prohlásila Japonská agentura průzkumu kosmu, že úspěšně vyslala 1,8 kilowatt  na 55 metrů. MHI je ale první firmou, která přenesla takové množství energie, které by dokázalo napájet sadu kuchyňských přístrojů, na tak velkou vzdálenost.

Představte si elektrárnu vznášející se ve vesmíru. Pod ní je rušné město s elektromobily. Vše napájené stabilním paprskem mimozemské elektřiny.

Mitsubishi říká, že plánuje vyslat satelity pokryté solárními články na orbit 36 tisíc kilometrů nad zemský povrch. Kosmické elektrárny budou převádět solární energii na mikrovlny a posílat ji v paprscích na zem na usměrňovací anténu, která převede mikrovlnou energii na elektřinu. Mitsubishi říká, že má v plánu uvést svou elektrárnu SSPS (Space Solar Power System) do roku 2030.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle