Plány na cardiffskou přílivovou lagunu

Ilustrační snímek

„Přílivová laguna“ schopná poskytnout dostatek energie pro všechny domácnosti ve Walesu by mohla být v rámci vládou podpořených plánů na sérii projektů využívajících energii přílivu a odlivu po celé Británii vybudována u pobřeží Cardiffu.

Společnost Tidal Lagoon Power zabývající se obnovitelnou energií zahájila oficiální plánovací proces pro navrhovanou 22,5 km dlouhou mořskou zeď, která by sahala od Cardiffu k Newportu a stála až 6 miliard britských liber. Společnost již pracuje na plánech pro menší pilotní projekt v zálivu Swansea, a také chce postavit čtyři další velké laguny – v Newportu, West Cumbrii, zálivech Colwyn a Bridgwater. Říká, že soustava šesti lagun by mohla dohromady vyrábět 8 procent britské elektřiny po dobu 120 let.

Britská vláda již tyto plány podpořila tím, že loni uvedla Swansea Bay Tidal Lagoon v Národním infrastrukturním plánu. Projekt s rozpočtem 1 miliardy liber, který zahrnuje cca. 10 km dlouhou mořskou zeď, nyní čeká na schválení své plánovací žádosti, které by měl příslušný úřad vydat do června.

Elektřina ze Swansea by byla dražší než z jakéhokoli dosavadního velkého projektu OZE ve Velké Británii, varovala nezisková spotřebitelská organizace Citizens Advice. Developer přiznává, že bude projekt z počátku „drahý“, ale tvrdí, že elektřina z druhého většího projektu v Cardiffu již bude levnější a bude srovnatelná s elektřinou z navrhované jaderné elektrárny Hinkley Point C.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk