Flexibilita sítě je důležitá pro integraci OZE v Evropě

S tím, jak roste důležitost energetické bezpečnosti, roste i potřeba řízení flexibility sítě v Evropě. Naprosto kritické jsou technologické investice pro vytvoření odolné síťové infrastruktury, protože Východní Evropu postihuje nestabilita sítě a výpadky dodávek kvůli přetížení sítě a v Západní Evropě narůstá poptávka po nestabilních obnovitelných zdrojích energie.

Klíčové země, jako například Německo, Nizozemí a Spojené království, již definovaly regulační rámce pro podporu energetické bezpečnosti prostřednictvím účinného řízení elektrizačních soustav. Další země však musí ještě zapracovat na robustní strategii integrace velkého množství obnovitelné energie. Podrobnosti k tomuto a dalším tématům přináší nová studie společnosti Frost & Sullivan „Řízení flexibility evropských elektrizačních soustav“.

Flexibilní elektrizační soustavy se dokáží vypořádat s vyšším množstvím obnovitelné energie. Množství energie, které tyto sítě dokáží přenést, však závisí na jejich propojení s ostatními sítěmi. Evropský trh se proto snaží zlepšit vzájemnou propojenost sítí a investovat do diverzifikovaných zdrojů energie.

-tk-

Zdroj: TDWorld - americký portál pro profesionály v oboru energetiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje TDWorld