Konsorcium Areva-Siemens aktualizovalo arbitrážní nároky za Olkiluoto 3

Konsorcium Areva-Siemens, které ve Finsku staví jadernou elektrárnu Olkiluoto 3, aktualizovalo své arbitrážní nároky vůči finské energetické společnosti Teollisuuden Voima Oyj (TVO) na 3,5 miliardy euro. Revize nároků konsorcia pokrývá „dodatečné práce, narušení a prodloužení projektu“ během období výstavby až do června 2011 a je posledním krokem arbitrážního řízení u Mezinárodní obchodní komory (ICC), které začalo v roce 2008. Nároky konsorcia, revidované na konci roku 2013, měly předtím výši 2,7 miliardy euro.

Viceprezident TVO odpovědný za právní otázky, Risto Siilos, řekl, že za zpoždění a s tím související náklady je nadále zodpovědný dodavatel.

Firma TVO nedávno zvýšila svůj odhad vlastních nákladů a ztrát ve vztahu k arbitrážnímu řízení na 2,3 miliardy euro do roku 2018, což je aktuálně očekávaný termín, kdy reaktor začne dodávat elektřinu. Konsorcium Areva-Siemens nadále tvrdí, že obvinění ze strany TVO jsou „nepodložená.“

Konsorcium Areva-Siemens započalo výstavbu bloku Olkiluoto 3 v roce 2005 na základě smlouvy „na klíč“ podepsané s TVO na konci roku 2003. Dokončení 1600 MWe reaktoru bylo původně naplánováno na rok 2009, ale projekt byl zasažen různými zpožděními a překážkami.

-tk-

Zdroj: World Nuclear Association (WNA) - Světová jaderná asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Nuclear Association (WNA)