Evropský výzkumný program EUROfusion

Evropská komise a evropské výzkumné laboratoře zabývající se jadernou fúzí spustily společný evropský program ‚EUROfusion‘, který zajistí významný pokrok při využití fúzní energie. Tento společný program má celkový rozpočet nejméně 850 miliónů euro pro období 2014-18, z čehož přibližně polovina půjde z výzkumného projektu fúzní energie Euroatom Horizon 2020.

Všechny výzkumné laboratoře EU se na konci roku 2012 dohodly na detailním zacíleném plánu vedoucímu k fúzní energii do roku 2050. Tyto stejné laboratoře nyní založily konsorcium EUROfusion a realizují 5letý společný program, který bude řešit klíčové vědecké a technologické problémy, které se objevily v úvodní fázi projektu. Hlavní zaměření během tohoto období bude na vědeckou a technickou podporu reaktoru ITER, který je právě ve výstavbě ve Francii. Program zajistí, že Evropa bude v pozici, ve které bude moci kapitalizovat úspěch tohoto průkopnického projektu. Projekt JET – Joint European Torus – v britském Culhamu, který je nevětší v současnosti provozovanou infrastrukturou výzkumu fúze na světě bude programem EUROfusion využíván do roku 2018 a bude hrát klíčovou roli v podpoře ITERu.

EUROfusion se bude také zabývat základními otázkami vztahujícími se k další generaci reaktoru demonstrujícího fúzi – DEMO – který bude připojen k síti a bude sloužit jako vzor pro nasazení fúzních reaktorů po celém světě.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa