Energie ovlivní skotskou volbu o nezávislosti

Až půjdou Skoti 18. září 2014 k volebním urnám, kde budou rozhodovat o své nezávislosti na Velké Británii, může být jedním z rozhodujících faktorů energetika.

Vítr a vlny patří ke Skotsku dokonce více než kilty a dudy. Místní divoké klima může být poněkud odrazující pro turisty, ale co se týče elektřiny, Skoti si již před dlouhou dobou uvědomili, že vítr a vlny mohou být výhodou. Zatímco pobřežní větrné elektrárny se staví plnou rychlostí, je energie moře (jak přílivová, tak vln) dalším prvkem budoucího skotského klimaticky přátelského energetického mixu.

Skotská vláda se sídlem v Edinburghu poskytla masivní podporu rozvoji technologií obnovitelné energie. Skotsko plánuje zajišťovat do roku 2020 100 procent své energie z obnovitelných zdrojů. Na konci roku 2013 již dosáhlo 46,5 procent.

Ropa a plyn v Severním moři hrají hlavní roli v debatě o nezávislosti jakožto klíčové zdroje zisku pro nezávislé Skotsko. Skoti jsou si však vědomi toho, že zdroje jsou omezené.

Na rozdíl od britské vlády v Londýně odmítá Skotská národní strana jadernou energii. V současnosti jsou stále ještě v provozu reaktory v Hunterstonu B u Glasgowa a v Tornessu v oblasti Edinburghu.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle