Těžba břidlicového plynu v Británii

V politice existuje pouze několik důležitějších témat než zcela nezbytná nutnost zajistit zemi dostatek energie. Břidlicový plyn, jakožto významné palivo dostupné na území Británie, je velkou výhodou. A pouze pošetilá vláda by jej nevyužila.

Nedávné události na Ukrajině a na Blízkém Východě by měly sloužit jako připomínka, že dodávky energie v Británii mají k bezpečnosti daleko. Skutečnost, že Evropa je do takové míry závislá na dodávkách energie z nestabilních regionů, je nebezpečná.

Velmi diskutovaná rizika frakování jsou bezpochyby přehnaná – neexistuje žádné vážné nebezpečí kontaminace podzemní vody nebo ničivých zemětřesení, jak tvrdí někteří jeho oponenti. Břidlicový plyn je navíc mnohem čistější palivo než uhlí nebo ropa, uvolňuje méně emisí oxidu uhličitého a jiných znečišťujících látek. Ale místa hydraulického štěpení představují významné průmyslové oblasti, při jejich umístění v krajině je proto nutné postupovat velmi opatrně.

Lze tedy pouze přivítat, že vláda omezí frakování v britských národních parcích a chráněných oblastech s výjimečnou přírodní krásou, kromě případů „výjimečných situací“.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk