Role rozvoje plynárenství ve Středozemí

Ministři energetiky EU, Severní Afriky a východního Středomoří, vysocí vládní úředníci, zástupci průmyslu a klíčoví akcionáři v energetickém sektoru se sešli na Maltě, aby si vyměnili pohledy na to, jak může rozvoj plynárenství ve Středomoří zlepšit bezpečnost dodávek v Evropě, Severní Africe a na Blízkém Východě.

Tato diskuze se koná v kritickém období, kdy širší geopolitické události mohou ohrozit energetickou bezpečnost. Evropská unie v reakci na tento stav a v souladu se závěry Evropské rady z března 2014 klade další důraz na diverzifikaci svých dodávek. Také země ze Severní Afriky a z východního Středomoří hledají možnosti rozvoje svého hospodářství a pokrytí domácí poptávky po energiích.

Účastníci se dohodli, že bezpečná a trvale udržitelná energetika a dostupná energie jsou prioritou pro všechny a že jsou klíčovým faktorem pro udržení stability a prosperity v regionu. Zdůraznili důležitost regionální spolupráce pro posílení bezpečnosti dodávek a regionálního obchodu, který je v zájmu jak dodavatelů, tak odběratelů plynu v EU, Severní Africe a na Blízkém Východě.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa