Hospodářský růst Rosatomu

Ruská státní společnost Rosatom by měla letos spustit doma tři reaktory a jeden v Indii. Jedná se o elektrárny Rostov 3 (VVER-1000), Novovoronezh Phase II (VVER-1200), Beloyarsk 4 (rychlý množivý reaktor BN-800) a Kudankulam 2 (VVER-1000). Společnost řekla, že objem objednávek se pro následujících deset let blíží 100 miliardám amerických dolarů.

Ve výstavbě jsou nyní tři další reaktory VVER-1200 a dalších 14 je plánováno postavit do roku 2030. Další projekty na výstavbu reaktorů jsou v Bangladéši, Bělorusku, Číně, Finsku, Maďarsku, Indii, Turecku, Kazachstánu a Vietnamu. Objednávky zahrnují také škálu dalších jaderných produktů a služeb, které Rosatom a jeho dceřiné společnosti globálně poskytují včetně uranu a jaderného paliva.

Plány na nové reaktory v Paksu v Maďarsku představují první projekt Rosatomu v Evropské unii a Rosatom v této souvislosti organizoval semináře a workshopy v Bruselu, a také se zapojil do rozhovorů s Evropskou komisí. Také místní aktivita ve Finsku zvýšila podporu pro projekt firmy Fennovoima na výstavbu nové jaderné elektrárny v Hanhikivi.

-tk-

Zdroj: World Nuclear Association (WNA) - Světová jaderná asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Nuclear Association (WNA)