Němečtí odborníci kritizují německé energetické reformy

Německý panel odborníků vyzval ke zrušení Zákona o obnovitelných zdrojích energie (německy EEG). Argumentuje tím, že udržování rozvoje sektoru obnovitelné energie vedlo k prudkému nárůstu cen, ale nepodpořilo ochranu klimatu ani inovace. Podpora zelené elektřiny stála v roce 2012 podle Dietmara Harhoffa z tohoto panelu 23 miliard euro.

Měřeno podle zvýšení počtu patentů a publikací není podle Harhoffa žádná zjevná spojitost mezi podporou obnovitelných zdrojů a inovacemi. Zákon EEG ve skutečnosti brání inovacím, protože riziko investic do nových technologií není trhem odměňováno. Harhoff místo toho naléhal na zaměření se na trh s emisními povolenkami.

Federace německého průmyslu (BDI) silně podpořila závěry komise. Kritiku poradní komise však silně odmítlo federální ministerstvo hospodářství a energetiky a poukázalo na to, že když zákon EEG vstoupil v platnost, získávalo Německo z obnovitelných zdrojů pouze 6 procent energie. O přibližně 14 let později stoupl podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu na téměř 25 procent.

Sigmar Gabriel, ministr hospodářství, by měl v následujících několika měsících představit reformu zákona EEG, která by měla snížit ceny pro odběratele.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle