Mobilní telefony nepředstavují žádná zdravotní rizika

Ilustrační snímek

Po 11 letech výzkumu zveřejnil britský výzkumný program mobilních telekomunikací a zdraví MTHR svou konečnou zprávu na dané téma. Zjistil, že neexistují žádné důkazy, že by použití mobilních telefonů vedlo ke zvýšenému riziku rakoviny. Zjistil také, že neexistují žádné důkazy, že by vystavení emisím z mobilních základních stanic během těhotenství ovlivňovalo riziko rozvoje rakoviny v raném dětství.

Program s rozpočtem 13,6 miliónu liber byl spolufinancován britskou vládou a telekomunikačními firmami. Program byl během své existence pod dozorem nezávislé komise, aby se zajistilo, že žádná z financujících stran neovlivní výsledky výzkumu.

Navzdory těmto zjištěním varoval profesor Coggon, že stále existují nějaké otázky, které je nutné zodpovědět, ohledně vlivu použití mobilů na zdraví. Program HTHR poskytl financování pro zřízení nové studie, která se zaměří na dlouhodobé používání mobilů. Studie COSMOS bude sledovat 100 tisíc dlouhodobých uživatelů mobilů, aby zjistila, zda neexistují nějaké opožděné efekty spojené s použitím mobilů.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk