Velký skandál biopaliv

EU nedávno propásla příležitost ukončit neplýtvavější ekologický program naší doby – program, který již v Británii stál miliardy liber ročně a způsobil každoročně hladovění nejméně 30 miliónů lidí. Tím, že nesouhlasila s omezením množství biopaliv, udělila Rada ministrů mlčenlivou podporu technologii, která je špatná jak pro plátce daní, tak pro životní prostředí. Legislativa bude nyní odložena až na rok 2015.

Studie ukazují, že se půda používá na energetické plodiny a půda pro potraviny se jednoduše bere z jiných oblastí – často lesů – což vede k významným emisím CO2. Také zpracování biopaliv emituje CO2, což drasticky omezuje výhody.

Biopaliva vyrobená ze zemědělských plodin nahradila v EU 5 procent paliv použitých v dopravě. Pokud by byla biopaliva bezemisní, snížily by se každoročně do roku 2020 emise o 5 procent – celkem o 59 miliónů tun (Mt) CO2.

Studie z roku 2013 provedená Mezinárodním institutem trvale udržitelného rozvoje ale ukázala, že odlesňování, hnojiva a fosilní paliva použitá při výrobě biopaliv emitují přibližně 54 Mt CO2. Plných 92 procent „ušetřených“ emisí je prostě vyprodukováno jinde.

-tk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk