Jordánsko si zvolilo svou jadernou technologii

Jako preferovaný nabízející pro dodávku první jaderné elektrárny do Jordánska bylo vybráno Rusko. První reaktor z dvoublokové elektrárny by měl zahájit provoz v roce 2020. Jordánská komise atomové energie (JAEC) řekla, že elektrárnu postaví ruská státní jaderná korporace Rosatom. Podle ruské nabídky bude dodavatelem jaderné technologie exportní pobočka firmy Rosatom, společnost AtomStroyExport (ASE), zatímco Rusatom Overseas bude strategickým partnerem a provozovatelem elektrárny.

Rusko pokryje 49% nákladů na projekt a jordánská vláda poskytne zbývajících 51%. Financování elektrárny však ještě musí být finálně dohodnuto a je možné, že Rusko by mohlo dodat elektrárnu na základě principu postavit-vlastnit-provozovat.

Nová elektrárna bude zahrnovat dva reaktory a bude vybudována v regionu Amra. Jordánsko již dříve prohlásilo, že hodlá zahájit stavbu 750 až 1000 MWe reaktoru v roce 2013 s očekávaným provozem od roku 2020. Následovat by měl druhý blok, který by měl být přifázován v roce 2025. Elektrárna bude kromě poskytování elektřiny také odsolovat vodu.

-tk-

Zdroj: World Nuclear Association (WNA) - Světová jaderná asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Nuclear Association (WNA)