Zpráva o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2012

Energetický regulační úřad (ERÚ, úřad) působí v České republice v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, jako správní úřad pro výkon regulace v energetice od 1. Ledna 2001.

Mezi jeho hlavní úkoly patří regulace trhu za účelem nahrazení tržních mechanizmů a ochrany zájmů spotřebitelů i držitelů licencí v těch oblastech energetických odvětví, kde není možná konkurence, dále podpora hospodářské soutěže, podpora využívání podporovaných zdrojů energie a kontrola dodržování podmínek podnikání u držitelů licencí, a tím vytváření předpokladů pro spolehlivost dodávek elektřiny, zemního plynu a tepla.

V roce 2012 musel ERÚ zajistit úkoly spojené s rozšířenými pravomocemi, které vyplynuly z novely energetického zákona, především v oblasti kontroly. Další důležitou sférou byla spolupráce s Ministerstvem průmyslu a obchodu na tvorbě zákona č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie, ke kterému úřad zpracoval navazující prováděcí předpisy.

-tk-

Zdroj: Energetický regulační úřad - portál českého Energetického regulačního úřadu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Energetický regulační úřad