Rusko nově podporuje jadernou energii na třech kontinentech

Rusko a Vietnam podepsaly dohodu o výstavbě nového technologického centra ve Vietnamu. Rusko spolupracuje s argentinskou univerzitou a Rosatom tvrdí, že je možné v Jižní Africe vytvořit 15000 pracovních míst díky jejím plánům na rozvoj jaderné energie.

Ruská vláda poskytne podle podmínek dohody s Vietnamem půjčky ve výši 500 miliónů amerických dolarů na výstavbu centra. Studie proveditelnosti a volba lokality již probíhají. Jakmile bude v provozu, bude nové centrum použito pro vědecký výzkum a vývoj technologií pro podporu jaderného programu plánovaného Vietnamem. Výzkumný reaktor v novém centru bude použit pro školicí programy a výrobu lékařských izotopů.

Rusatom Overseas a Univerzita Buenos Aires podepsaly memorandum o porozumění týkající se spolupráce v oblasti jaderného vzdělávání. Obě strany mají v rámci dohody v úmyslu vyvinout partnerské programy, které mohou zahrnovat vědecký výzkum, výměnu odborníků, společné semináře a školicí manuály. Dohodly se také na zřízení pracovní skupiny pro rozvoj určitých programů.

Rosatom je připraven pomoci Jižní Africe s jejími plány na výstavbu šesti jaderných reaktorů.

-tk-

Zdroj: World Nuclear Association (WNA) - Světová jaderná asociace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Nuclear Association (WNA)