Varovné štítky na čerpacích stanicích mohou pomoci snížit emise

Ochránci životního prostředí se obávají, že EU rozptýlily ceny energie a hospodářské problémy a že zapomněla na klimatické cíle. Evropská komise 24.6.2013 představila návrh zákona, který snižuje povolené limity emisí oxidu uhličitého u nových automobilů. Od roku 2020 by měly emise klesnout ze 130 gramů na 95 gramů CO2 na ujetý kilometr. Toto rozhodnutí se však setkalo s určitým odporem například ze strany německé kancléřky Angely Merkelové.

Ochránci z organizace Friends of the Earth Europe (FOEE) volají po závazných evropských cílech pro snížení emisí skleníkových plynů. Někteří lídři EU však nadále váhají a říkají, že aktuální evropské energetické a environmentální politiky negativně ovlivňují konkurenceschopnost, pracovní místa a rozvoj.

Aby omezila jeden hlavní zdroj emisí, přišla skupina ochránců z Kanady s nápadem, který se snaží komunikovat přímo s řidiči automobilů. Our Horizon je malá nezisková organizace s jednoduchým nápadem: varovnými štítky na tankovacích pistolích u čerpacích stanic podobnými těm na tabákových výrobcích od roku 2000. Obrázky na štítcích jsou přímé: krajina postižená suchem, ohrožené druhy, živoucí korálový útes kontrastující s mrtvým oceánským dnem.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle