Polský Zurawlow říká „ne“ břidlicovému plynu

Hydraulické štěpení (neboli frakování) je velký byznys, zejména v Polsku. Odhady naznačovaly, že se mohou v této zemi nacházet ložiska plynu, která by pokryla domácí spotřebu dalších 300 let a ukončily by závislost Polska na dovozu z Ruska. Americká organizace Energy Information Administration před dvěma lety odhadla, že v oblasti okolo Zurawlowa ve východním Polsku může být až 5,3 triliónu kubických metrů plynu.

Ilustrační snímek

Obyvatelé Zurawlowa podporovali těžbu břidlicového plynu, dokud se nedozvěděli, jak nebezpečné může být frakování pro životní prostředí. Nyní se obávají, že těžba plynu frakováním zničí ekosystém, znečistí jejich vodní zdroje a zničí jejich zdroje obživy.

Lidé ze Zurawlowa minulý rok uspořádali blokádu, která úspěšně zabránila společnosti Chevron zahájit provoz v lokalitě vyčleněné pro vrty. Odkazovali se na zákon zakazující jakoukoli činnost, která by ohrožovala přirozené prostředí ptactva během páření. Místní lidé a firma Chevron se od té doby zapletli do několika vzájemných sporů. Do této lokality přišli i právní poradci, aby farmářům vysvětlili, jaká mají práva. Dorazili také aktivisté z USA, České republiky a Litvy, aby se podělili o své zkušenosti s frakováním.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle