Zařízení měří částečné výboje za provozu

Společnost BAUR Prüf-und Messtechnik GmbH představila „lionu“ – přenosné zařízení pro měření a lokalizaci částečných výbojů za provozu. Tímto zařízením mohou být rychle testovány kabely a rozvodny vysokého napětí na výskyt částečných výbojů bez vysokých nákladů a nutnosti odpojení. Speciální vysokofrekvenční proudová čidla (z anglického HFCT, High Frequency Current Transformers) jsou napájena měřicím zařízením pro provedení měření na elektrizační soustavě pod napětím. Tato čidla detekují signál částečné výboje ve stínění kabelu.

Zařízení liona je dodáváno s kapacitními sdružovači, které se používají například pro měření krytů rozvoden. Aby získal smysluplné informace navzdory skutečnosti, že jsou kabely v provozu, rozlišuje software mezi různými signály rušení (vznikající např. při spínání). Toto rozlišení umožňuje algoritmus DeCIFer firmy IPEC Ltd. Algoritmus je výsledkem mnoha let zkušeností získaných firmou IPEC.

Zařízení váží pouze 12 kg a má rozměry normálního palubního zavazadla. Skřínka odolná proti nárazu a vlhkosti umožňuje bezpečnou přepravu přístroje, doprovodného analyzačního počítače a příslušenství.

-tk-

Zdroj: TDWorld - americký portál pro profesionály v oboru energetiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje TDWorld