Cla na čínské solární panely mohou být kontraproduktivní

Solární průmysl je v Číně velkým byznysem. Čína do samotné EU dodala v roce 2011 solární panely a zařízení v hodnotě 21 miliard euro. Tento úspěch významně změnil celé průmyslové odvětví v Evropě. Evropští výrobci solární panelů bojují o přežití a mnoho společností již vyhlásilo bankrot. Není to žádné překvapení, protože panely vyrobené v Číně jsou podle zpráv nyní až o 45 procent levnější než panely vyrobené v Evropě.

Zlaté časy čínských výrobců solárních produktů by však teď měly alespoň na přechodnou dobu skončit. Evropská komise v úterý 4.6.2013 oznámila, že na čínské solární výrobky počínaje čtvrtkem uvaluje přechodná cla. Cla budou zaváděna postupně, od 11,8 procent až na 47,6 procenta do 6. srpna, pokud se Čína a EU do té doby nedohodnou.

Jeden čínský výrobce, firma CSun, již přesouvá částečně nebo zcela výrobní proces panelů do jiných zemí, jako například na Tchaj-wan, do Malajsie a Korey, aby se vyhnul clům, které na čínské produkty uvalily USA.

Někteří evropští výrobci žádají německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby uklidnila vynořující se obchodní spor a tlačila na vzájemnou dohodu místo cel, která by ohrozila pracovní místa a podkopala rozvoj solárního odvětví.

-tk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle