Aktuální vývoj na trhu s plynem na Ukrajině

Účastníci Kulatého stolu o vývoji na trhu s plynem na Ukrajině, který se konal 3. května, uznali pokrok, kterého Ukrajina dosáhla ve zvyšování své energetické bezpečnosti modernizací své plynárenské rozvodné sítě, diverzifikací svých zdrojů plynu a svým úsilím o pokračování reforem plynárenství a restrukturalizací NJSC Naftogas v souladu se svými závazky k Energetickému společenství. Uznali také velkou příležitost Ukrajiny rozvinout se mimo svou tradiční roli jakožto tranzitní země.

Dále uznali, že podmínkou pro další vývoj ukrajinského trhu s plynem a jeho postupnou integraci do trhu s plynem v EU, je vývoj efektivní dlouhodobé strategie využití zařízení pro přenos a skladování plynu zahrnující všechny zainteresované kapitálové účastníky, a dále zřízení jasného, nediskriminačního a stabilního právního a regulačního rámce.

Zdůrazněna byla důležitost podpory třístranného konsorcia EU, Ruska a Ukrajiny spravujícího přepravu přes Ukrajinu, což by mělo zajistit, aby se vzaly do úvahy obavy všech zúčastněných stran.

-tk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa