Chybí distribučním společnostem bezpečnost?

Po loňských teroristických útocích si začalo stále více lidí uvědomovat, že právě energetický průmysl je velmi zranitelný. Elektrárny a řídicí střediska jsou potenciálními cíli teroristů. Distribuční společnosti proto hledají způsoby, jak zajistit bezpečnost a stálou úroveň kvality služeb svým zákazníkům. Někteří výkonní manažeři se však potýkají s problémem zastaralé infrastruktury, při jejíž výstavbě se na bezpečnost moc nehledělo.

Mnoho distribučních společností již začalo s hodnocením své úrovně bezpečnosti – probíhají bezpečnostní audity a snaží se zajišťovat především fyzickou bezpečnost a bezpečnost svých počítačových sítí. Profesionální bezpečnostní audit se skládá z hodnocení fyzické bezpečnosti, bezpečnosti počítačových sítí, bezpečnosti systémů SCADA a DCS, komunikační bezpečnosti, ochrany sítě, distribuce a biochemických aspektů.

Kromě bezpečnostního auditu by měly distribuční společnosti implementovat přísné strategie a postupy, které vedou k zajištění bezpečnosti a měly by pravidelně aktualizovat svůj plán krizového managementu. Při vytváření tohoto plánu by měl s distribuční společností spolupracovat odborník, který se vyzná v právních otázkách a nouzovém řešení vzniklých problémů. Je načase podporovat ve firmě „bezpečnostní kulturu“, a to na všech úrovních počínaje výkonným ředitelem a konče techniky. K tomuto účelu by měla firma pořádat pro své zaměstnance pravidelná školení a zavádět bezpečnostní programy.
Zdroj: EnergyPulse - Články, analýzy a komentáře ke všemu, co se týká globální elektroenergetiky
Zobrazit přehled článků ze zdroje EnergyPulse