Významným prostředkem ke snížení nákladů je pro distribuční společnosti správa vozového parku

Správa vozového parku bývala pro elektroenergetické společnosti poklidnou záležitostí. S postupujícími změnami v distribuci elektřiny se z ní však stává prostředek ke snížení provozních nákladů. Nebývalou složitost správy a s ní souvisejících činností dnes stále ve větší míře kompenzují nové informační technologie.

Správci vozových parků se záměrně specializují na tři oblasti:

- standardizace,
- využití vozidel,
- nahrazování vozidel za horizontem životnosti.

Protože energetické společnosti vždy stavěly na první místo spolehlivost, může snaha o zefektivnění provozu vyvolat nečekané reakce: pokud jde o počty vozidel, disponují energetické společnosti obrovskými přebytky.

Trend rostoucího zájmu o pronájem zařízení začíná měnit trh leasingu. Společnost **Utility Consultants & Power Resources** nabízí webové řešení s názvem **Ufleet.com**.

Společnost **Wisconsin Electric’s Riemann** došla k závěru, že optimální délka života těžkých strojů a vozidel činí osm let. Včasný odprodej zařízení bývá mnohem výhodnější, než odprodej po 10 – 12 letech.

Mezi další aktivity správců vozových parků patří například uzavírání strategických aliancí s dodavateli náhradních dílů.

*Datum vydání:* II/2001
Zdroj: Electrical World - Server společnosti Platts s články o energetice, nerostných surovinách a dopravě.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Electrical World