Energetický regulační úřad - www.eru.cz

Energetický regulační úřad (ERÚ) byl zřízen dnem 1. ledna 2001 zák.č. 458/2000 Sb., ze dne 28. listopadu 2000 o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon).

V působnosti ERÚ je i podpora hospodářské soutěže a ochrana zájmů spotřebitelů v těch oblastech energetického odvětví, kde není možná konkurence, s cílem uspokojení všech přiměřených požadavků na dodávku energií. ERÚ rovněž převzal některé kompetence Ministerstva financí a rozhoduje o regulaci cen podle zák. č. 526/1990 Sb., ve znění pozdějších změn a doplňků, o cenách. ERÚ rozhoduje spory o uzavření smlouvy mezi jednotlivými držiteli licencí a jejich zákazníky, schvaluje pravidla provozování přenosové soustavy a distribučních soustav v elektroenergetice, stanovuje požadovanou kvalitu dodávek a služeb a pravidla pro organizování trhu s energiemi.

Na serveru www.eru.cz je možné nalézt základní informace o tomto úřadu a jeho činnosti, vydané vyhlášky a návrhy vyhlášek, sdělení, licenční formuláře pro firmy, podnikající v elektroenergetickém sektoru a tiskové zprávy. Připravují se i nabídky zaměstnání.

Zdroj: Energetický regulační úřad - portál českého Energetického regulačního úřadu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Energetický regulační úřad